Տնտեսական

07.11.2011 13:44


Մասնագետ. «Հայերը գինի խմող ազգից վերածվել են օղի խմող ազգի»

Մասնագետ. «Հայերը գինի խմող ազգից վերածվել են օղի խմող ազգի»

Լրագրողների հետ  հանդիպման ժամանակ Հայաստանի գինեգործների միության նախագահ Ավագ Հարությունյանը նշել  է, թե արդեն 4 տարի է, ինչ նոյեմբերի 7–ին իրենք նշում են գինու ազգային տոնը:

Բանն այն է, որ մինչև նոյեմբերի 7–ը բոլոր գինեգործների մոտ արդեն պատրաստ է առաջին գինին:

Ըստ  Ավագ Հարությունյանի՝ Հայաստանում կոնյակի արտադրությունը միշտ խանգարել է գինեգործությանը, բայց այս տարին գինեգործության համար նպաստավոր է եղել։

– Շուկայում ստեղծված նման աժիոտաժի պատճառն ԱՊՀ երկրներում գինու նկատմամբ 65%-ով պահանջարկի աճն է։ Կոնյակը միշտ խանգարել է գինեգործությանը, սակայն նրա նկատմամբ պահանջարկի անկումը, ճգնաժամի պատճառով, նպաստեց գինեգործության ընդլայնմանը և զարգացմանը: Արդյունքում առաջին անգամ գյուղացին սպիտակ խաղողը կարողացավ վաճառել նվազագույնը 135 դրամով, իսկ կարմիր խաղողը`170 դրամով: Սակայն նման տիպի աժիոտաժը նպաստեց նրան, որ խաղողը մթերվեց,–ասել է նա։

Հայաստանի գինեգործների միության նախագահի կարծիով` մյուս տարի գինու համար նախատեսված խաղողի գինն էլ ավելի բարձր կլինի, կթանկանա նաև գինին։

Ավագ Հարությունյանի խոսքերով՝ մենք կորցրել  ենք մեր  ավանդույթները։

–Հայաստանը կորցրել է իր ավանդույթները: Մենք գինի խմող ազգից վերածվել ենք օղի խմող ազգի: Օղին քաղաքական խնդիր է, գինին` մշակութային խնդիր, արվեստ,–ընդգծել է նա:

Ըստ նրա` ռուսները մեկ շնչի հաշվով տարեկան օգտագործում են 17 լիտր օղի, 10 լիտր գինի, հայերը` 15 լիտր օղի, 1,3 լիտր գինի, իսկ ֆրանսիացիները` 0,5 լիտր օղի, 48 լիտր գինի:

Այս խորագրի վերջին նյութերը