Աշխարհ

01.12.2023 19:41


Ավստրալիայի աբորիգեններն առաջինն էին, որ հաց էին թխում դեռևս 34 հազար տարի առաջ. ուսումնասիրություն

Ավստրալիայի աբորիգեններն առաջինն էին, որ հաց էին թխում դեռևս 34 հազար տարի առաջ. ուսումնասիրություն

Հին եգիպտացիներն ավանդաբար համարվում են առաջինը, ովքեր հաց են թխել մոտ մ.թ.ա. 8000 թվականին: Այնուամենայնիվ, հացի իրական գյուտարարները կարող են լինել ավստրալացի աբորիգենները, ովքեր կատարելագործել են թխելու արվեստը տասնյակ հազարավոր տարիներ շուտ, քան իրենց եգիպտացի հացթուխները, գրում է Ancient Origins-ը։

Նոր հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ աբորիգեն ավստրալացիները հաց էին թխում մոտ 34000 տարի առաջ: Այս հայտնագործության բանալին գտնվում է Նոր Հարավային Ուելսում հին ջրաղացաքարերի հայտնաբերման մեջ, որոնք օգտագործվել են աբորիգենների կողմից՝ սերմերը հաց թխելու համար ալյուրի վերածելու համար: Այս հայտնագործությունը հետ է մղում հացաթխման պատմության ժամանակագրությունը՝ առաջին պլան մղելով Ավստրալիայի աբորիգեններին:

Կանայք վճռորոշ դեր են խաղացել թխելու այս վաղ ձևում՝ հավաքելով տարբեր սերմեր՝ կախված սեզոնից և տարածաշրջանից: Դրանց թվում էին հայրենի կորեկը, սպինիֆեքսը և նույնիսկ կեր մրջյունների բներից հավաքված սերմերը։

Հացը, որը եփում էին կամ ուղղակի տաք ածուխի վրա, կամ հատուկ ջեռոցում, կարևոր տեղ էր գրավում աբորիգենների խոհանոցում: Դա ավելին էր, քան պարզապես սնունդ, այլ իսկական մշակութային հիմնաքար, որն արտացոլում էր աբորիգենների հարուստ ժառանգությունը: Ցավոք, եվրոպացիների գալուստով և սպիտակ ալյուրի ներմուծմամբ հացի թխման այս հնագույն սովորույթները սկսեցին նվազել՝ որոշ շրջաններում գոյատևելով մինչև 1970-ականները:

Աղբյուրը՝ news.am

Այս խորագրի վերջին նյութերը