Աշխարհ

19.02.2024 21:35


Գազավորված քաղցր ըմպելիքի առողջությանը հասցրած վնասը հնարավոր չէ չեզոքացնել անգամ սպորտով

Գազավորված քաղցր ըմպելիքի առողջությանը հասցրած վնասը հնարավոր չէ չեզոքացնել անգամ սպորտով

Ֆիզիկական ակտիվության օգուտները չեն գերակշռում քաղցրացված ըմպելիքներ խմելու հետ կապված սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը: Այս մասին է վկայում Հարվարդի Տ․Չ․ Չանի անվան հանրային առողջության դպրոցի անցկացրած հետազոտությունը։

Առողջության համար հատկապես վտանգավոր ըմպելիքների դասը ներառում է ոչ միայն քաղցր գազավորված ըմպելիքները, այլև բնական լիմոնադները, մրգային կոկտեյլները և բազմազան էներգետիկ ըմպելիքները։

Հետազոտությունը կատարվել է 1980-ականներից մինչև 2016 թվականը, մոտ 30 տարի, հազարավոր բուժաշխատողների՝ ինչպես տղամարդկանց, այնպես էլ կանանց շրջանում: Ընդհանուր առմամբ, այս ընթացքում մանրամասն ուսումնասիրվել է մոտ 106 հազար մարդու ապրելակերպն ու սնվելը։ Օգտագործված քաղցրացված ըմպելիքի լիտրերը չափել են 4 տարին մեկ, իսկ ֆիզիկական ակտիվության մակարդակը՝ տարին երկու անգամ։

«Քաղցրացված ըմպելիքների օգտագործման ավելի բարձր մակարդակը կապված է եղել սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի հետ՝ անկախ ֆիզիկական ակտիվության մակարդակից: Այս արդյունքները հաստատում են քաղցրացված ըմպելիքների օգտագործումը, նույնիսկ ֆիզիկապես ակտիվ մարդկանց համար սահմանափակելու խորհուրդները»,-եզրակացնում են հետազոտողները՝ ընդգծելով, որ նույնիսկ խորհուրդ տրվող շաբաթական 150 րոպե զբոսանքը և մարզումները բավարար չեն սրտանոթային հիվանդություններից պաշտպանվելու և քաղցր գազավորված ըմպելիքի բացասական հետևանքների դեմ պայքարելու համար։

Կրիտիկական է համարվել շաբաթական ավելի քան երկու շիշ գազավորված ըմպելիքի մակարդակը, որը հանգեցրել է սրտանոթային հիվանդությունների վտանգի՝ անկախ ֆիզիկական ակտիվության մակարդակից: Ամենօրյա օգտագործման դեպքում սիրտը և արյան անոթները վնասմելու հավանականությունն ավելի բարձր է եղել:

Ըմպելիքների վտանգը մեծանում է նրանով, որ մարդիկ, որոնք քաղցր ըմպելիքներ շատ են խմում, հաճախ նաև սնվում են անառողջ սնունդով՝ ֆաստֆուդով, և հակված են գիրանալու, քանի որ չեն վատնում շաքարից ստացված բոլոր արագ կալորիաները, որոնք անմիջապես վերածվում են ճարպի:

«Կա նաև ուղղակի ազդեցություն. «Շատ շաքարը նշանակում է արյան մեջ գլյուկոզայի, ինչպես նաև խոլեստերինի մակարդակի և բորբոքային գործոնների արագ մեծացում, ինչը նույնպես հանգեցնում է սրտի և անոթային հիվանդությունների բարձր ռիսկի»,-ասվում է հետազոտության մեջ:

Աղբյուրը՝ med.news.am

Այս խորագրի վերջին նյութերը